Mijn stap naar fotografie

Foto’s maken, iedereen doet het. Je kent het wel je pakt je camera of je smartphone, je ziet een leuk plaatje en je maakt een foto. Zo maakte ik ook altijd een foto. Je bent op een mooie locatie, schiet in jouw beleving een prachtige foto, je komt thuis en bekijkt ze vol spanning op je pc en… ach wat jammer.  De foto’s zijn niet zo geworden zoals je ze in eerste instantie had bedacht, onder of overbelicht, niet scherp, bewogen of gewoon een saaie compositie. Het plaatje ter plekke zag er niet zo uit. Dit gebeurde mij regelmatig en dit komt velen heel bekend voor denk ik.

Ik wil foto’s maken die spreken

Na weer een vakantie volop foto’s te hebben gemaakt met mijn compactcamera en mijn smartphone bekeek ik ze weer op mijn laptop. De meeste foto’s vielen tegen of waren gewoon een leuke foto maar niets speciaals. Ik heb de knoop doorgehakt, had nog een spaarpotje en ik heb mijzelf een Digitale Spiegelreflex camera van Canon cadeau gedaan. Niet gelijk een hele dure maar een instapmodel (Canon 200D met een objectief van 18-55mm IS STM en een objectief van Tamron 70-300mm). Een ideale camera  voor beginnende fotografen die net als ik de smartphone veel gebruiken. Er zit een uitklapbaar touchscreen op en hij heeft wifi om je gemaakte foto’s snel naar je smartphone te sturen. Ook kan ik de smartphone gebruiken als afstandbediening om bijv. een foto te maken met lange sluitertijd.

Beginners training

Met zo maar even een spiegelreflexcamera aanschaffen ben je er niet helemaal. Je maakt niet ineens veel betere foto’s door die camera. Het geeft je alleen veel meer mogelijkheden. Ik had wel van ISO, diafragma en sluitertijd gehoord en ook wist ik wel dat je daar enorm mee kunt spelen. Maar HOE? Ik zag op Facebook een fototraining voor beginners voorbij komen voor € 49,00. Niet te duur, en gewoon via een Facebookgroep. Ik heb mijzelf ingeschreven voor een online training van 10 lessen via Powershootacademy. 10 interessante lessen over: hoe werkt mijn camera? Wat doet sluitertijd en diafragma? Wat is compositie, wat doet de belichting, regel van derden, lijnenspel enz? Deze cursus maakt je enthousiast om steeds weer je camera te willen pakken. Waar is dit knopje voor, wat doet deze instelling? Na 10 leuke opdrachten die ik moest inleveren en waar ik feedback op kreeg, waren de lessen voorbij. Ik heb mijn toestel een beetje beter leren kennen en ben fotograferen zo leuk gaan vinden dat ik een vervolgtraining van een jaar ga volgen vanaf januari. Deze training is veel uitgebreider en langer en daardoor ook fors duurder. De opdrachten zijn pittiger en zo ook de feedback. Ik hoop dat deze online training voor gevorderden van mij een betere fotograaf gaat maken en nieuwe inzichten gaat geven.

-Marcel-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *